Висновок. Плюси та мінуси технологій розпізнавання облич

 Роки змінюються - системи стають дешевшими, а їхнє поширення зростає. Тепер вони сумісні з камерами і комп'ютерами, які використовуються, наприклад, банками та аеропортами. Програмне забезпечення в терміналах видачі готівки може швидко перивірити особу. Після дозволу клієнта, банкомат або термінал робить знімок людини. Програма створює, так би мовити, цифровий відбиток, який захищає клієнта від крадіжки особистих даних і тд. Також, черги в аеропортах значно зменшаться, якщо люди будуть проходити через систему розпізнавання, що звіряє осіб з базою даних. В деяких країнах ця система вже впроваджується.

Для технології розпізнавання осіб можна знайти безліч варіантів використання:

  • Використовувати для безпеки і спостереження за приватною власністю.
  • для підтвердження особи при транзакціях.
  • для персовалізованого обслуговування постійних клієнтів.
  • для персоналізованого обслуговування постійних клієнтів
  • для аналізу реакції людей на візуальну рекламу різних продуктів
  • для реєстрації повернення пасажирів на борт круїзного корабля після прогулянок по місту
Мінуси в представленій технології також присутні:

Слід почати з того, що це перш за все персональні дані. Їх можна збирати і зберігати і часом для цього навіть дозволу не потрібно. Однак, якщо їх і зберігають, то варто хоча б бути впевненим, що вони не підуть далі цієї чи іншої бази. Адже будь-яку інформацію можна використовувати в своїх інтересах.
Технологія розпізнавання осіб зачіпає питання, пов’язані з фундаментальними правами людини, включно з правом на конфіденційність та свободу слова. Автоматична ж перевірка, яка виконується на основі розпізнавання осіб, вельми сумнівна з точки зору збереження права людини на приватність. А у деяких країнах вона поки заборонена. У Великобританії проти встановлення систем розпізнавання осіб виступають активісти, які вважають це порушенням власного права на особисте життя і захист особистих даних. Але є й ті, хто підтримує такі заходи, вважаючи, що вони допомагають боротися з тероризмом і злочинністю. Деякі передові можливості можуть надати ще більший вплив. Наприклад, уряд зможе стежити за вами без вашого відома і знати в найдрібніших подробицях, де і коли ви знаходилися цього місяця. З’явиться база даних з інформацією про всіх, хто був присутній на політичному мітингу, виражаючи волю слова. Якщо технологією керуватимуть «не ті люди», то мешканці країни будуть як піддослідні щури. Тут же якраз варто буде нагадати про SMS, що «ви терорист» під час Євромайдану 2013.

Коментарі

Популярні публікації